יהלום קוהינור

יהלום זה, במשקל של 105 קרט, הוא ללא ספק אחד היהלומים המפורסמים ביותר בעולם. ב 1936 הוא שובץ על כתרה של אליזבת מלכת אנגליה, שם הוא נמצא עד היום. אך ההיסטוריה שלו הולכת שנים רבות אחורה בזמן. יש המאמינים כי יהלום זה התגלה לפני שלושת אלפים שנה ואף יותר. מסורות הינדיות טוענות שהיה בבעלותו של האל קרישנה אך ההיסטוריה המתועדת של היהלום מתחילה רק במאה ה 13, דבר מרשים בפני עצמו. כמו אבנים רבות מהעת העתיקה, גם באבן זו נקשרו אמונות שונות לגבי מזל רע שהיא מביאה איתה. על פי האמונה כל מלך האוחז באבן יאבד את כיסאו ומסיבה זו האבן ניתנה למלכה ולא למלך כאשר היא הגיעה לממלכת בריטניה.

ככל הנראה היה זה נדיר שאה אשר השיג את האבן לאחר ניצחונו על השליט המוגולי מוחמד שאה. אך האבן עברה ידיים רבות בהודו, פרס ואפגניסטן. נדיר שאה היה זה שהעניק לה את שמה שפירושו "הר האור". מספרים שזו הייתה תגובתו הראשונה כאשר ראה את האבן ונדהם מיופייה.

כיצד הגיע היהלום לאנגליה?

לאחר שנרצח נדיר שאח (1747) האבן הועברה לבעלותו של אחמד שאח עבדאלי באפגניסטן שהפך להיות אמיר אפגניסטן. האבן עברה במשפחתו והגיעה לבעלותו של שוג' שאח דוראני אשר כרת ברית עם האנגלים במטרה למנוע פלישה רוסית לאפגניסטן. דוראני הודח על ידי מוחמד שאה ונאלץ לברוח כאשר הוא לוקח את היהלום איתו. הוא נמלט ללהור, שם קיבל מקלט אצל המהרג'ה רנג'יט סינג. כמובן תמורת הכנסת האורחים של המהרג׳ה נאלץ לשלם ביהלום.

המהרג'ה ציווה להוריש את היהלום לאחר מותו לאחד המקדשים ההינדים, אך בקשתו לא כובדה. כאשר הבריטים כבשו את להור ב 1949 הם ניכסו לעצמם את היהלום אך התעקשו שיורש העצר יעניק אותו בו ידו למלכה ויקטוריה כסמל לכניעה והצהרת הנאמנות למלכה. וכך ב 1850 יצא יורש העצר, תחת סידורי אבטחה, בספינת קיטור בדרכו לאנגליה. לא הייתה זו נסיעה חלקה, על הסיפון התפרצה מגפת כולרה בעת שעגנה במאוריציוס, דבר אשר גרם לתושבים דרוש שתעזוב מיד את האי ואף דרשו לפתוח באש במידה והספינה לא תעזוב. בסופו של דבר היהלום הגיע לאנגליה וב 3 ליולי 1850 הוענק למלכה ויקטוריה.

מלכת אנגליה הייתה מאוכזבת מהמראה של היהלום, דבר שקרה במקרים רבים כאשר יהלומים עתיקים בעלי ליטוש ישן הגיעו לאנגליה. ב 1952 היהלום נשלח לליטוש מחדש אשר במהלכו איבד 42% ממשקלו. היהלום המקורי שקל 186 קרט ואילו לאחר הליטוש 105 קרט. היהלום הפך לחלק מתכשיטי הכתר אשר נשמרו במגדל לונדון. במלחמת העולם השנייה הועבר למסתור ונשמר בסוד על קרקעית אגם.

היהלום היום נמצא בידי משפחת המלוכה האנגלית אך עדיין יש מחלוקת לגבי הבעלות עליו. ההודים, הפקיסטנים ואפילו האפגניסטנים, כולם טעונים לבעלות על היהלום ודורשים את החזרתו.

כתבות נוספות
 
More Articles
אבן (stone) – יהלום אש (fire) – משחק אור באבן הנגרם כתוצאה משבירת האור הלבן
שמו של השליט המוגולי אקבר שאה (1556-1605) חרוט על יהלום זה ומכאן שמו. ככל הנראה
יהלום הסנסי היא יהלום בצבע צהוב ובמשקל של 55.23 קראט. יש הטוענים שזוהי האבן הראשונה
היהלום נקרא על שמו של הדוכס ג'וזף (1872-1962), נסיך הונגריה ובוהמיה, אשר החזיק ביהלום. מדובר
סגירת תפריט
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
×

עגלת קניות