יהלום הופ

אם אתם מגיעים לביקור בוושינגטון אתם מוזמנים לבקר במוזאון הסמיתסוניאן, שם מוצג יהלום נדיר בצבע כחול כהה ובמשקל של 45.52 קראט – זהו יהלופ הופ.

כמו יהלומים רבים אחרים, ההיסטוריה המתועדת של היהלום מתחילה במאה ה -17 בהודו כאשר היהלום הגיע לידיו של סוחר צרפתי בשם טברנייר אשר הביא אותו לפריז בצורתו הגולמית. משקלו המדויק לא ידוע. על פי מה שכתב טברנייר בכתביו, הוא מכר אבני חן למלך צרפת לואי ה-14. ככל הנראה בין אבני החן היה גם יהלום זה אשר כונה יהלום טברנייר. ככל הנראה היהלום נמכר למלך לא מלוטש אך בחיתוך גס בעל צורה משולשת.

היה זה בשנת 1678, כאשר מלך צרפת הורה ללטש את היהלום. תכשיטן החצר יצר עבורו אבן יהלום מלוטשת במשקל 67.12 קראט אותה שיבץ לסיכת זהב אותה ענד המלך בטקסים. לאחר מותו של המלך, ליורשו לואי ה 15 היו רעיונות אחרים והוא ביקש לשבצו בעיטור מיוחד אותו יענוד. היה זה תכשיט מורכב הכלל אבני חן נוספות ביניהן 83 יהלומים אדומים, 12 יהלומים צהובים וספינל אדום במשקל 107 קראט. בהמשך העיטור עבר ללואי ה 16 והיהלום הכחול נשאר משובץ בו. בשנת 1787 היהלום הוצא לזמן קצר לצורך בדיקות מדעיות.

למי שלא מכיר את ההיסטוריה הצרפתית נספר שלואי ה 16 מלך בתקופת המהפכה הצרפתית ויחד עם אשתו מרי אנטואנט נשלח אל הגיליוטינה. עוד בשלבים הראשונים של המהפכה נגנבו תכשיטי המלכות וביניהם היהלום הכחול. בעקבות הגניבה נראה היה שאבד לעולמים היהלום הכחול של צרפת.

חלפו 20 שנה עד אשר תועדה אבן כחולה במשקל 45.54 קראט בידיו של סוחר יהלומים בלונדון, דניאל אליאסון. באותה התקופה 20 שנה הייתה תקופת ההתיישנות על גנבה וזוהי ראייה התומכת בספקולציה כי מדובר באבן אשר נגנבה מצרפת. האבן לא תאמה בגודלה וצורתה לאבן הכחולה של מלך צרפת אך היו סימנים שהצביעו על חיתוך רשלני שהאבן עברה. סברה זו נשארה בגדר תעלומה עד אשר התגלה בארכיונים בצרפת דגם עופרת של היהלום הכחול. בעזרת דגם זה והדמיה ממוחשבת החוקרים אישרו את הסברה כי יהלום הופ נחתך מתוך היהלום הכחול של מלך צרפת.

מחקר זה התרחש בתקופה הרבה יותר מאוחרת, אך בואו נחזור לאנגליה של המאה ה-19. גלגוליו של היהלום אינם ידועים בשלמותם אך ככל הנראה הוא היה בידי בית המלוכה הבריטי עד אשר נמכר לבנקאי בשם תומאס הופ ומכאן שמו. היהלום עבר בירושה מדור לדור במשפחתו של הופ עד אשר הגיע לבעלותו של פרנסיס הופ תחת תנאי ירושה מגבילים אשר אסרו עליו למכור אותו ללא אישור של בית המשפט. אך פרנסיס הופ אשר ניהל אורך חיים בזבזני נקלע לחובות ובסופו של דבר קיבל אישור מבית המשפט למכור את היהלום על מנת לכסות את חובותיו. היהלום נמכר לסוחר תכשיטים בשם אדולף וייל עבור 29,000 ליש"ט.

אחרי המכירה היהלום המשיך להחליף ידיים, ראשית הוא נמכר לסיימון פרנקל אשר לקח אותו לניו יורק. לאחר מכן פרנקל מכר אותו לאספן טורקי בשם סלומון חביב אשר יתכן כי רכש אותו בשמו של הסולטן הטורקי, אך בתוך זמן קצר היהלום נמכר שוב. על פי המדווח היהלום נמכר בפריז לסימון רוזנאו וזה מכר אותו לפייר קרטייה ממשפחת הצורפים הידועה.

קרטייה עיצב תכשיט חדש ליהלום ומכר אותו לאוולין וולש האמריקאית. לאחר מותה היהלום נמכר שוב להארי וינסטון אשר תרם אותו למוזיאון הסמיתסוניאן שם הוא מוצג עד היום.

 
כתבות נוספות
More Articles
אבן (stone) – יהלום אש (fire) – משחק אור באבן הנגרם כתוצאה משבירת האור הלבן
שמו של השליט המוגולי אקבר שאה (1556-1605) חרוט על יהלום זה ומכאן שמו. ככל הנראה
יהלום הסנסי היא יהלום בצבע צהוב ובמשקל של 55.23 קראט. יש הטוענים שזוהי האבן הראשונה
היהלום נקרא על שמו של הדוכס ג'וזף (1872-1962), נסיך הונגריה ובוהמיה, אשר החזיק ביהלום. מדובר
סגירת תפריט
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
×

עגלת קניות