יהלום מטופל

לעתים אנו שומעים את המושג יהלומים מטופלים; רבים מאתנו אינם מבינים את משמעות המושג יהלומים מטופלים ולעתים אפילו חושבים שמדובר ביהלומים סינטטיים, דבר ממש לא נכון. במאמר יוסבר מהם יהלומים מטופלים; כיצד הטיפול מתבצע וכל מה שצריך לדעת בנושא.

אז ראשית כל חשוב להדגיש שיהלומים מטופלים הם יהלומים טבעיים אשר מקורם במכרות היהלומים. ההבדל הוא שהם עוברים טיפולים מיוחדים אשר נועדו לשפר את הצבע והניקיון של היהלומים. במילים אחרות ניתן להגיד שיהלומים מטופלים הם יהלומים משודרגים.  במאמרים אחרים עסקנו בתכלילים ופגמים ביהלומים הפוגעים ברמת הניקיון ובערכם של היהלומים; מלטשי היהלומים בהנחיית מנקדי היהלומים עושים כל מאמץ על מנת להוציא אבן יהלום  מושלמת ונקייה מתכלילים אך לא ניתן להיפטר מכולם באמצעות הליטוש. הטכנולוגיה המודרנית מצאה שיטות לטפל ביהלומים ולשפר את המראה שלהם. בעזרת טיפול ביהלומים ניתן להגיע למראה משופר של היהלום, להעלים ולטשטש את הפגמים. האמצעים הטכנולוגיים שעומדים לרשותנו היום מאפשרים לשפר את ניקיונו של היהלום ברמה של כשתי דרגות ויותר, סיבה טובה מאוד לטפל ביהלום. יהלומים עוברים הליכים לשיפור מראהו של היהלום, בין אם זה בצבע או בדרגת הניקיון, ועקב כך הם נמכרים במחירים מופחתים מיהלום לא מטופל. אך מצד שני הם מקבלים את אותו המראה הנוצץ. יהלום מטופל אכן שווה פחות מיהלום לא מטופל, אך מראש הוא נקנה במחיר מתאים.  מבחינת הצרכן זוהי הזדמנות טובה להשיג יהלומים בעלי מראה של דרגת ניקיון גבוהה ובמחיר נמוך משמעותית ביחס ליהלומים לא מטופלים.

שיטות לטיפול ושדרוג יהלומים:

ישנן שיטות שונות לטיפול ביהלומים, במקרים שישנם תכלילים שחורים ,אחת מהשיטות עושה שימוש בקידוח ממוקד על מנת להגיע לתכליל כדי לטשטשו. צורת קידוח זה יוצרת חורים מיקרוסקופיים ביהלום, הם דקים בהרבה משערת אדם, ולא ניתן להבחין בהם בעין.
בשנות השמונים שיטת הלייזר עברה שיפור והחלו להשתמש בשיטת לייזר KM המאפשרת הסרת תכלילים תוך כדי הימנעות מקידוח רגיל. שיטה זו מרחיבה סדקים קיימים או יוצרת סדקים שמטרתם להלבין את הפיקה השחור בזמן הבישול. אין מדובר בקידוחים סימטריים כמו בקידוח רגיל אלא בשיטת קידוח היוצרת סדקים הנראים טבעיים. לאחר יצירת הסדק היהלומים עוברים הליך של "בישול עמוק" שזה אומר טיפול בהרתחה או בחומצה להסרת הפגמים הכהים ולהפכם ללבנים או שקופים ולא בולטים. ישנם מקרים בהם קרן הלייזר מאדה את התכליל וישנם מקרים בהם יש צורך בהחדרת חומצה פנימה היוצרת אפקט הלבנה של התכליל. חשוב לציין שבמקרים והתכלילים עמוקים ונמצאים באיזור אמצע היהלום רצוי במקרה זה להשתמש בקידוחים ממוקדים. בד"כ שהתכליל לא עמוק משתמשים בטיפול לייזר KM. ההחלטה נעשית בכל מקרה ע"י בעלי מקצוע שמתמחים בטיפולי יהלומים.
ישנן שיטות טיפול אשר עושות שימוש בחומרים מיוחדים למילוי סדקים. אחד החומרים הוא זכוכית מותכת או חומרים המכילים סיליקון. ישנם אפילו מקרים של החדרת יהלומים קטנים לתוך הסדקים. חומרי המילוי מטשטשים ובמקרים מסויימים מעלימים את הסדקים שביהלום.

הטיפולים לשיפור היהלום אינם מטפלים אך ורק ברמת הניקיון אלא גם בצבע של היהלום. כאשר ליהלום אין צבע וגוון המושך את העין או האבן בעלת צלילות ירודה ונראת מט (אבן מעוננת), אנו נצבע את היהלום בצבע שיטשטש את חסרון זה לצבע מתאים. לדוגמא אבן חומה מקובל לצבוע לאדום ואבן מעוננת לכחול. צביעת היהלום נעשה במעבדות ידידותיות אך ישנם טיפולים שנעשים בהקרנות רדיואקטיביות שבו חשיפת היהלום לאנרגיה אטומית גורמת לו לפתח צבע.

טיפול HPHT

מקובל להשתמש בטיפולי זה לשיפור צבע היהלום, משמעות השם הוא “High Pressure, High Temprature”. טיפול זה הוא התערבות חיצונית במבנה הפנימי של היהלום, הטיפולים באמצעות לחץ וטמפרטורה גבוהים והם מסייעים להפוך יהלומים בעלי צבע חום מסוג מסויים ליהלומים בעלי צבע ברמה גבוהה יותר. הטיפול מועד ליהלומי גלם שלא "התבשלו" סופית באדמה בתהליך היווצרותם הטבעי. התהליך משחזר את התנאים הקיצוניים של לחץ וטמפרטורה על מנת שהיהלום יגיע ליעדו מבחינת הצבע.

טיפול זה מתאים ליהלומים נקיים מכיוון שגלצים ותכלילים ביהלום יכולים לפגוע ביהלום בתנאי הלחץ והטמפרטורה של HPHT. למעשה רק אחוז קטן מאוד של יהלומים חומים מתאימים לתהליך זה אשר הופך אותם ליהלומים לבנים או ליהלומי פנסי נדירים.  אין קשר בין תהליך HPHT לביו יהלומים אשר עברו צביעה במעבדה או הקרנות רדיואקטיביות. יהלומים שטופלו בשיטה זו הם בעלי ערך גבוה יותר מאלו אשר עברו טיפולי צבע אחרים.

 

גלריה

כתבות נוספות

More Articles
אבן (stone) – יהלום אש (fire) – משחק אור באבן הנגרם כתוצאה משבירת האור הלבן
שמו של השליט המוגולי אקבר שאה (1556-1605) חרוט על יהלום זה ומכאן שמו. ככל הנראה
יהלום הסנסי היא יהלום בצבע צהוב ובמשקל של 55.23 קראט. יש הטוענים שזוהי האבן הראשונה
היהלום נקרא על שמו של הדוכס ג'וזף (1872-1962), נסיך הונגריה ובוהמיה, אשר החזיק ביהלום. מדובר
סגירת תפריט
Cart Item Removed. Undo
  • No products in the cart.
×

עגלת קניות